Bezpieczeństwo żywności
Program:
1. Zasady GMP/GHP jako fundament tworzenia systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
2. Podstawy prawne wdrażania dobrych praktyk.
3. Terminologia stosowana w GMP/GHP.
4. Wymagania GMP.
5. Wymagania GHP.
6. Zasady tworzenia dokumentacji GMP, GHP – warsztaty.
7. System HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – elementy teoretyczne.
8. Regulacje prawne Polski i Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
9. System HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
10. Terminologia stosowana w systemie HACCP.
11. Analiza zagrożeń.
12. Identyfikacja CCP.
13. Wyznaczanie limitów krytycznych.
14. Monitorowanie CCP i działania korygujące.
15. Weryfikacja systemu HACCP.
16. Dokumentacja systemu HACCP – teoria.
17. Dokumentacja HACCP – warsztaty.
18. Podstawy prawa żywnościowego krajowego i unijnego.
Cele:
Zapoznanie się z regulacjami formalno-prawnymi HACCP. Nabycie umiejętności zarządzania systemem bezpieczeństwa żywności, umożliwienie spełnienia wymagań prawnych żywności UE, podniesienie wymagań i usług w branży gastronomicznej,
Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki
Formalności i zgłoszenia:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 24,
- tryb: weekendowy,
- miejsce: Kolegium Nauk Stosowanych WSG w Ełku
Koszt: 580 zł