Kurs kulinarny – kucharz, zawód dla osób z fantazją
Program:
1. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
2. Wiedza z zakresu HACCP.
3. Catering, kalkulacje zapotrzebowania towarowego, podstawy budowania karty menu.
4. Obróbka wstępna oraz termiczna warzyw i owoców- nowoczesne sposoby podania, obróbka termiczna, przyprawianie oraz zastosowanie tych produktów w menu.
5. Obróbka wstępna i termiczna mięsa wieprzowego, podział tuszy wieprzowej, zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych do danego rodzaju mięsa.
6. Obróbka wstępna i termiczna drobiu i dzikiego ptactwa, dopasowanie technik kulinarnych oraz sposoby podania.
7. Mięso wołowe sposoby przyrządzenia i podania oraz gatunki obecne w teraźniejszej gastronomii.
8. Ryby i owoce morza, obróbka wstępna termiczna, łączenie z owocami i mięsami zwierząt rzeźnych- przykłady kuchni fusion.
9. Desery lodowe oraz na bazie mleka i śmietany, przygotowanie musów i słodkich sosów.
10. Kuchnia „Fusion” geneza i wyznaczniki oraz metody stosowane do wykonania potraw kuchni molekularnej.
Cele:
Celem kursu jest przygotowanie uczestnika z zakresu wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do wykonywania zawodu kucharza.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Po zaliczonym kursie i pozytywnie zdanym egzaminie kursant otrzymuje zaświadczenie na druku MEN, które wydaje Centrum Kształcenia Ustawicznego GAUDEAMUS na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 18 sierpnia 2017r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy
- podpisanie umowy o kurs.
Egzamin/zaliczenie:
Egzamin z teorii zawodowej oraz umiejętności praktycznych.
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 80
- tryb: weekendowy
- miejsce: Kolegium Nauk Stosowanych WSG w Ełku
Koszt: 1 320 zł