Technologia żywności i żywienie człowieka (3 semestry)
Cel studiów
Studia mają na celu przygotowanie nauczycieli różnych specjalności do prowadzenia zajęć z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w szkołach ponadpodstawowych a także przygotowanie do podejmowania samodzielnej aktywności twórczej i działalności edukacyjnej w szkolnictwie i innych ośrodkach edukacyjnych z przedmiotów objętych programem studiów. Celem studiów jest również świadome posługiwanie się wiedzą teoretyczną oraz praktyką z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka zdobytą w trakcie studiów.
Adresaci
Studia podyplomowe Technologia Żywności adresowane są do osób posiadających uprawnienia nauczycielskie.
Ramowy program
Program studiów podyplomowych Technologia Żywności i Żywienie Człowieka spełnia wymogi określone w załączniku nr 1 do Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, dotyczące zakresu zajęć i minimalnej ilości godzin przygotowania merytorycznego i dydaktycznego do nauczania kolejnego przedmiotu.
- Alergie pokarmowe
- Analiza i ocena jakości żywności
- Bezpieczeństwo produkcji żywności
- Bioróżnorodność w żywieniu dzikie zioła
- Edukacja żywieniowa
- Higiena i toksykologia żywności
- Marketing żywności i żywienia
- Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
- Mikrobiologia żywności
- Nowoczesne formy rekreacji a kształtowanie sylwetki
- Podstawy chemii żywności i biochemii
- Podstawy dietetyki
- Podstawy żywienia człowieka
- Pracownia dietetyki i żywienia
- Praktyka
- Przechowalnictwo żywności
- Przetwórstwo żywności
- Psychologia żywienia
- Technika i organizacja obsługi konsumenta
- Technika i technologia produkcji potraw
- Towaroznawstwo artykułów spożywczych
- Zastosowanie tablicy interaktywnej w edukacji
- Żywienie w sporcie
- Seminarium dyplomowe
Forma zaliczenia
Test z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Praktyki
Ilość godzin
388
Czas trwania studiów
3 semestry