Technologia żywności i żywienie człowieka (3 semestry)

Technologia żywności i żywienie człowieka (3 semestry)

Cel studiów


Studia mają na celu przygotowanie nauczycieli różnych specjalności do prowadzenia zajęć z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w szkołach ponadpodstawowych a także przygotowanie do podejmowania samodzielnej aktywności twórczej i działalności edukacyjnej w szkolnictwie i innych ośrodkach edukacyjnych z przedmiotów objętych programem studiów. Celem studiów jest również świadome posługiwanie się wiedzą teoretyczną oraz praktyką z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka  zdobytą w trakcie studiów.

Adresaci


Studia podyplomowe Technologia Żywności adresowane są do osób posiadających uprawnienia nauczycielskie.

Ramowy program


Program studiów podyplomowych Technologia Żywności i Żywienie Człowieka spełnia wymogi określone w załączniku nr 1 do Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, dotyczące zakresu zajęć i minimalnej ilości godzin przygotowania merytorycznego i dydaktycznego do nauczania kolejnego przedmiotu.

  • Alergie pokarmowe
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Bezpieczeństwo produkcji żywności
  • Bioróżnorodność w żywieniu dzikie zioła
  • Edukacja żywieniowa
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Marketing żywności i żywienia
  • Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
  • Mikrobiologia żywności
  • Nowoczesne formy rekreacji a kształtowanie sylwetki
  • Podstawy chemii żywności i biochemii
  • Podstawy dietetyki
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Pracownia dietetyki i żywienia
  • Praktyka
  • Przechowalnictwo żywności
  • Przetwórstwo żywności
  • Psychologia żywienia
  • Technika i organizacja obsługi konsumenta
  • Technika i technologia produkcji potraw
  • Towaroznawstwo artykułów spożywczych
  • Zastosowanie tablicy interaktywnej w edukacji
  • Żywienie w sporcie
  • Seminarium dyplomowe

Forma zaliczenia


Test z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Praktyki

Ilość godzin


388

Czas trwania studiów


3 semestry

Aktualności

KONTAKT

Kolegium Nauk Stosowanych
Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy
ul. 11 Listopada 24
19-300 Ełk
tel. (87)621-76-11
e-mail: wgt@byd.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze informacje

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • LOGON SA
  • Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA Holding
  • BZWBK
  • Mobica
  • PIT
  • Sunrise System
  • Pracuj.pl
  • Rewital
  • Park Naukowo - Technologiczny w Ełku
© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki