Dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna

Cel studiów


Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.

Adresaci


Uczestnicy studiów to dietetycy, pielęgniarki, farmaceuci lub inne osoby związane z prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych.
Studia mają charakter praktyczny. Program został przygotowany przez specjalistów – praktyków: dietetyków, lekarzy, pielęgniarki oraz managerów w ochronie zdrowia w oparciu o ich doświadczenia. Prawie 30% zajęć ma formę warsztatów, w trakcie których słuchacze będą mieli możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce, przeprowadzając ocenę stanu odżywienia oraz opracowując plany żywienia na przykładowych przypadkach klinicznych pacjentów .
Studia uzyskały patronat Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)

Ramowy program


Podstawy żywienia klinicznego
Historia żywienia klinicznego
Leczenie żywieniowe – podstawowe pojęcia
Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych i domowych
Dokumentacja. Wymagania. Uprawnienia. Obowiązki
Ocena stanu odżywienia różnych grup ludności
- Dane epidemiologiczne
- Dane z Nutrition Day


Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różnych grup ludności.
Metody oceny stanu odżywienia w warunkach szpitalnych i domowych:
Skale NRS 2002, SGA, MNA
Badania antropometryczne
Badania biochemiczne
Wywiad żywieniowy, pielęgniarski, lekarski
Metody oceny skuteczności prowadzonej terapii.
WARSZTATY:
- ocena stanów odżywienia na przykładach klinicznych
- dobór drogi i sposobu żywienia

Poradnictwo dietetyczne
Miejsce poradnictwa żywieniowego w leczeniu żywieniowym
Wywiad żywieniowy – ocena stanu odżywienia
Jak dopasować program żywienia do potrzeb pacjenta – niezbędne informacje (dieta standardowa, suplementacja pokarmowa, EN, PN, SPN)
Podział i zastosowanie diet
Diety o zmienionej konsystencji – ich zastosowanie w żywieniu dojelitowym
Profilaktyka żywieniowa chorób cywilizacyjnych
Dieta wegetariańska
WARSZTATY:
- przygotowanie diety miksowanej. Próba podania przez sondę.
- przypadki kliniczne – dobór diety
- wywiad żywieniowy w parach


Żywienie w pediatrii
WARSZTATY:
- planowanie żywienia w zależności od grup wiekowych
- planowanie żywienia w zależności od jednostki chorobowej


Doustne suplementy pokarmowe
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
Grupy docelowe
Doustne suplemanty pokarmowe dostępne na rynku
Fortyfikacja żywieniowa preparatami niekompletnymi
Fortyfikacja żywieniowa preparatami kompletnymi
WARSZTATY:
- fortyfikacja posiłków


Żywienie dojelitowe
Czym jest żywienie dojelitowe?
Standard żywienia dojelitowego
Drogi dostępu do przewodu pokarmowego
Wytyczne ESPEN w różnych grupach chorych
Zalecenia i Przeciwwskazania.
Powikłania żywienia dojelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Metody podaży diet dojelitowych.
Sprzęt do podaży diet dojelitowych
Zasady prowadzenia EN:
Tempo podaży
Kontrola zalegania
Płukanie dostępu
Pozycja do karmienia
WARSZATATY:
- programowanie żywienia różnymi metodami podaży

Żywienie dojelitowe
Podstawy wyboru diety w zależności od funkcji przewodu pokarmowego, choroby
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w różnych grupach chorych
Preparaty wykorzystywane w EN
Bilans płynowy. Produkty spożywcze dodawane do diety przemysłowej podczas EN.
Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia dojelitowego.
WARSZTATY:
- planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne.


Żywienie pozajelitowe
Czym jest żywienie pozajelitowe?
Wytyczne ESPEN.
Zalecenia i Przeciwwskazania.
Standard żywienia pozajelitowego
Skład mieszaniny odżywczej
Powikłania żywienia pozajelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Zespół ponownego odżywienia
Żywienie immonomodulujące
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Bilans płynowy.
Bilans azotowy
Rola dieteyka w prowadzeniu żywienia pozajelitowym.
WARSZTATY:
- programowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne.


Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Choroby zapalne jelit
Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
Niewydolność nerek:
Przed dializą
Hemodializa
Dializa otrzewnowa
Niewydolność wątroby
Cukrzyca
Żywienie krytycznie chorych
Żywienie w okresie okołooperacyjnym
Żywienie w oddziale intensywnej terapii
Niedożywienie w niewydolności oddechowej różnego pochodzenia
Żywienie pacjentów neurologicznych – dysfagia
Żywienie osób z zaburzeniami poznawczymi i zespołem otępiennym
Żywienie w opiece paliatywnej.
WARSZATY:
- planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne


Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Onkologia - zalecenia ESPEN
Profilaktyka chorób nowotworowych
Niedożywienie – problem interdyscyplinarny
Niedożywienie proste
Różnice w przemianach metabolicznych w zaburzeniach metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą
Niedożywienie w przebiegu otyłości
Wyniszczenie nowotworowe – przyczyny, występowanie, zapobieganie
Postępowanie dietetyczne w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka.
Postępowanie dietetyczne w anoreksji
WARSZATY:
- planowanie żywienia u pacjenta z wyniszczeniem nowotworowym
- planowanie żywienia w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka


Żywienie w warunkach domowych
Wskazania do opieki w warunkach domowych.
Wymagania płatnika.
Zasady prowadzenia żywienia w warunkach domowych – szkolenie pacjenta i rodziny.
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych
Centralny dostęp naczyniowy - pielęgnacja
Diety wykorzystywane w żywieniu w warunkach domowych.
Powikłania żywienia w warunkach domowych.
Kwestie etyczne żywienia w warunkach domowych pacjentów w stanach ciężkich.
Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym w warunkach domowych
Aktywność fizyczna w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych i osób starszych
WARSZATY:
- planowanie aktywności ruchowej w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych


WARSZATY:
- Ocena stanu odżywienia, planowanie postępowania dietetycznego i leczenia żywieniowego w różnych grupach chorych
- Psychodietetyka z elementami coachingu
- Psychodietetyka z elementami coachingu

Forma zaliczenia


Test z wybranych obszarów programowych
Opracowanie planu żywienia

Ilość godzin


173

Czas trwania studiów


2 semestry

Aktualności

KONTAKT

Kolegium Nauk Stosowanych
Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy
ul. 11 Listopada 24
19-300 Ełk
tel. (87)621-76-11
e-mail: wgt@byd.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze informacje

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • LOGON SA
  • Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA Holding
  • BZWBK
  • Mobica
  • PIT
  • Sunrise System
  • Pracuj.pl
  • Rewital
  • Park Naukowo - Technologiczny w Ełku
© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki